DIABETES OG KOSTHOLD

Vores daglige kost består af:
Kulhydrater
Fedtstoffer
Protein
Vitaminer og mineraler

Hvis du har sukkersyge, kan vi give dig disse råd:

Kulhydrater
Mindst halvdelen af den daglige energi skal komme fra kulhydrater, som kan inddeles i stivelse, simple kulhydrater og kostfibre.
Det meste af kulhydrat-behovet skal dækkes af stivelse, som findes i brød, ris, gryn, spaghetti, kartofler og nogle grøntsager.
En væsentligt mindre del af kulhydrat-behovet skal dækkes af simple kulhydrater, som findes i frugt, mælk, yoghurt og lignende samt sukker.
Den sidste del af kulhydrat-behovet dækkes af kostfibre. Blandt disse må de vandopløselige foretrækkes, fordi de bremser stigningen i blodsukkeret efter måltidet. Desuden er de vandopløselige kostfibre med til at sænke blodets fedtindhold.
Vandopløselige kostfibre findes i bælgplanter (bønner, linser og kikærter), korn (især rug og havre) og grøntsager (især kål og rodfrugter).
Spis derfor:
Mest rugbrød
Spaghetti og ris
Grøntsager - mindst 3 portioner om dagen (især kål og rodfrugter)
Bælgplanter (udblødte og kogte)
Frugt og mælk fordelt på flere måltider
Sukker kun i små mængder, og kun hvis diabetes-regulationen er fin

Fedtstoffer
Højst 30% af energien skal komme fra fedtstoffer. Derfor skal de fleste diabetikere være opmærksomme på at ændre tidligere vaner - dvs. skære ned på forbruget af fedt.
Synligt fedt kan fjernes eller begrænses. F.eks. fedtstof på brød, fedtstof til madlavning, fedtkanter på kød.
Skjult fedt kan fjernes eller begrænses. F.eks. mayonnaise, salater og dressing, pølse, leverpostej, fedt kød og fed ost, fløde og creme fraiche, kager, is og chokolade.
Fedtstoffer har forskellig sammensætning og betyder forskelligt for helbredet:
Mættet fedt kan øge risikoen for blodpropper og findes især i fedt fra dyr (smør, fløde, bacon), kokosfedt (palmin) samt fedt kød og fed ost.
Monoumættet fedt kan beskytte mod tendensen til blodpropper og findes især i olivenolie, jordnøddeolie, avocados og nødder.
Polyumættet fedt kan også beskytte mod tendensen til blodpropper og findes især i fede fisk, planteolier (majs, hørfrø, soja, vindruekerner) samt plantemargarine.
Spis derfor
Fisk hver dag, også de fede
Olie til dressing og stegning
Skrabet fedtstof på brød
Mager ost og magert pålæg
Mindre kød end du plejer
Avocados og nødder i små mængder

Protein
Omtrent 15% af energien kommer fra protein. Vi spiser mest protein fra dyr: Kød, fisk, æg, ost og mælkeprodukter.
En mindre del kommer fra planter: Brød, gryn, mel, bælgplanter, nødder og grøntsager. 
Det er ikke nødvendigt at spise kød for at få tilstrækkeligt med protein. Det er i øvrigt også dyrt.
Spis derfor
Mere fisk
Mere brød og gryn
Flere grøntsager og bælgplanter
Mindre kød

Vitaminer og mineraler
Diabeteskost er sund mad. Hvis man ikke spiser ret meget, er det en god ide at tage en blandet vitamin- og mineraltablet daglig.
Spar på saltet. Undlad at drysse salt på maden. Brug så lidt salt som muligt ved tilberedningen. Spar på de meget salte levnedsmidler.
Krydderisalte, f.eks. sellerisalt, indeholder næsten lige så meget salt som almindeligt bordsalt (salt = natriumklorid). Der findes „lav-salt„ i handelen, hvis man ikke vil undvære saltdrysset. 

Alkohol
Alkohol i små mængder (op til et par genstande om dagen) har ikke ernæringsmæssig betydning. Hedvin, likør, sød bordvin og mørke ølsorter indeholder betydelige mængder sukker og bør derfor kun drikkes ved særlige lejligheder.

Fem gode råd

RØR DIG MERE Så forbrænder du mere energi og kan spise mere uden at tage på
SPAR PÅ FEDTET Både det synlige og det skjulte
SPAR PÅ SUKKERET Både det synlige og det skjulte
SPIS GROFT Dvs. rugbrød og grove grøntsager
SPIS 5-6 MÅLTIDER DAGLIGT Så holdes blodsukkeret mest stabilt, og appetitregulationen virker bedst